top of page

GESTALTTERAPI

Gestaltterapi hjeper deg til å bli mer bevisst dine egne behov og handlinger i relasjon til andre. Når du blir mer oppmerksom på hva du gjør og hvordan du gjør det, samt hvordan du blir følelsesmessig påvirket i ulike situasjoner, får du muligheten til å ta mer ansvar og eierskap for dine handlinger og din historie. Økt selvinnsikt gir deg mulighet til å forstå deg selv bedre og hvordan de valgene du tar, påvirker din helse og dine relasjoner.

I gestalt jobber vi med å erkjenne og akseptere det som er. Vi utforsker hvordan vi kan håndtere problemer og konflikter som oppstår, på nye og mer hensiktsmessige måter. Terapeut og klient utforsker sammen i dialog, der terapeuten møter, støtter og utfordrer med en åpen og empatisk, ikke-dømmende holdning.

ØKT OPPMERKSOMHET

Et av hovedmålene i gestaltterapi er å øke vår oppmerksomhet, hvordan vi påvirker og påvirkes av omgivelsene (som familie, jobb, skole, venner og samfunnet.) Med en høyere oppmerksomhet om hvordan vi fungerer, er vi bedre rustet til å  foreta valg og opparbeide en bedre selvregulering. Gjennom å jobbe med erfaringen her og nå i terapirommet, kan vi bringe fortid og framtid til nåtid. Det er -nå- følelser eksisterer, kroppen opplever og erfarer. Det er nå vi kjenner at vi lever. Vi bruker varhet og oppmerksomhet som verktøy. Hva kjenner du nå? Hva er du oppmerksom på? Dette leder direkte til kjernen av den personlige erfaring i øyeblikket.  

​

FELTTEORI

Gestalt er holistisk og forstår mennesket gjennom det pågående forholdet til sine omgivelser. Det er ikke kun individet, men konteksten, kulturen og samfunnet som er med på å påvirke. Vi er ikke individuelle vesener separat fra alt annet, men del av flere felt som påvirker oss. Som mennesker er vi forbundet, vi påvirker og påvirkes i samspillet mellom oss og omgivelsene. Et felt kan være mellom klient og terapeut, et annet familien, eller de større felt som arbeidsplassen og samfunnet. 

​

FENOMENOLOGI

En viktig del av gestaltterapi er den fenomenologiske metoden. Vi beskriver framfor å forklare. Tilnærmingen er ikke-dømmende og ydmyk, der vi trenes i å se bort ifra forutinntatte holdninger, fordommer og antagelser. Der hvert element av det som fortelles skal behandles med lik verdi eller betydning. Oppmerksomheten rettes mot det åpenbare, slik som kroppsspråket, tonen på stemmen, holdning og bevegelse. Fokuset i terapien rettes mer mot hva som skjer fra øyeblikk til øyeblikk i en prosess, mer enn innholdet som formidles.

EN DIALOGISK, HORISONTAL METODE

Gestalt er en relasjonell metode, med en toveis kommunikasjon mellom klient og terapeut. Det er ikke kun klienten som forteller og terapeuten som stiller spørsmål og  gir råd, men en dialog i samspill mellom to likeverdige mennesker. Møtet mellom klient og terapeut her og nå står i fokus. Klienten lærer om seg selv i prosessen, det samme gjør terapeuten. Den dialogiske holdningen sees som en viktig faktor for en god terapeutisk relasjon og gir mulighet for endring hos klienten.

​

HVEM PASSER GESTALTTERAPI FOR?

I gestaltterapi arbeider vi med hvordan du kan ivareta deg selv og utvikle selvstøtte i ulike utfordrende situasjoner i livet. Om du eksempelvis føler at du står fast, ikke kommer deg videre, ønsker endring, eller om du har relasjonsutfordringer privat eller i arbeidslivet, har lav selvfølelse, 
​angst, depresjon el. kan gestaltterapi være noe for deg. I terapien utforsker vi hvordan du som klient kan takle dine utfordringer bedre, oppleve personlig vekst og endring.

​

EKSPERIMENT

Gestaltterapi er kjent for bruken av eksperimenter. Dette er teknikker som benyttes for å gi ny kunnskap, innsikt og informasjon i klientens prosess, slik at klienten kan utforske og forstå bedre sine indre og ytre konflikter. Eksperimentene kan være spontane eller eksisterende teknikker. De kan utvikle seg i mange ulike retninger i den terapeutiske prosessen. Et eksperiment kan være overdrivelse, klienten kan eksempelvis bli spurt om å overdrive en bevegelse eller stilling. Dette kan forsterke følelser og oppfatninger knyttet til klientens holdning og kan gi økt oppmerksomhet og innsikt. Et annet kjent eksperiment er stolarbeid, der ulike, gjerne motstridende sider av en person, eller relasjoner til andre kan spilles ut gjennom å plassere de ulike personene eller sidene av personligheten i to eller flere stoler. Dette kan gjøre terapien mer levende gjennom at klienten får erfart følelser og opplevelser tilknyttet konkrete situasjoner og ikke bare snakke om dem.

DEN PARADOKSALE ENDRINGSTEORIEN

‘Change occurs when one becomes what he is, not when he tries to become what he is not’
- Arnold Beisser - 

Sentralt i gestalt står den paradoksale endringsteorien: Når du erkjenner til fulle det du virkelig er,
heller enn prøve å være noe du ikke er, da kan endring skje.

Instagram
bottom of page